EL – FATIHA

E’udhubil-lahi Mineshejtani Rraxhim Bismil-lahi Rrahmani Rrahim

Elhamdulil-lahi rabil’alemin, errahmani rrahim, maliki jeumidin,

ijjake na’abudu ve ijjake neste’in, ihdines-siratal mustekim,

siratal-ledhine, en’amte ‘alejhim gajril magdubi alejhim ue led-dalin. (Amin)

EL – KEUTHER

Bismil-lahi Rrahmani Rrahim

Inna e a’tajna kel keuther, fe sal-li li rabbike uenhar,

inne shanieke huuel ebter.

EL – IHLAS

Bismil-lahi Rrahmani Rrahim

Kul huvall-llahu ehad, All-llahu samed,

lem jelid ve lem juled, ve lem jekul-lehu kufuven ehad.

EL – ASR

Bismil-lahi Rrahmani Rrahim

Uel asri inel insane le fi husr ile’ledhine amenu ve amilu salihati ve tevasav bil haki ve tevasav bi saber.

EL – FELEK

Bismil-lahi Rrahmani Rrahim

Kul e’udhu birabil-felek, min sherri ma halek, ve min sherri gasikin idha vekab, ve min sherrin-nefathati fil ukad, ve min sherri hasidin idhe hased.

EN – NAS

Bismil-lahi Rrahmani Rrahim

Kul e’udhu birabi nas, meliki nas, ilahi nas, min sherri-l vesvasil ‘hanas, el ledhi ju vesvisu fi sudurin-nas, minel-xhineti ven-nas.

Nata e Kadrit

March 31, 2024|

Një nga veçantitë e muajit të Ramazanit është që ka brenda tij edhe natën e Kadrit. Fjala "kadir", nga e merr edhe emrin kjo natë, nuk është e ndryshme [...]

Të përfitosh nga tre muajt e bekuar

February 1, 2024|

           Tre muajt janë prerje të bekuara të kohës, kur njeriu mund të jetë më afër se kurrë me Allahun, mund të bëhet i denjë për [...]

Virtyti i tre muajve të bekuar

January 13, 2024|

    Tre muajt janë një prerje e bekuar e kohës dhe zënë një vend të veçantë në jetën e besimtarëve. Çdo besimtar e pret, dhe duhet ta presë, [...]

Tre muajt: Prerja e bekuar e kohës

January 10, 2024|

Tre muajt kanë një shije, një aromë, që është krejt e veçantë dhe i dallon ata nga muajt e tjerë të vitit... megjithëse të gjithë muajt në i ndjejmë [...]

Feja, Agjërimi dhe historiku i tij

January 7, 2024|

         Sado thellë që të shkohet në thellësitë e historisë, në të gjitha bashkësitë dhe shoqëritë njerëzore do të vërehet prania e një mendimi fetar. Madje, kjo [...]

Profeti Nuh (a.s)

September 12, 2023|

        Pas vdekjes së Profetit Adem (a.s) kaluan shumë vite. Para se të lindte Nuhu, në botën tonë jetuan edhe pesë njerëz të mirë, që mësuan rrugën [...]

Ademi (a.s), si filloi jeta ne Tokë!

September 2, 2023|

Çdo ngjarje ka kohën e vet që përjetohet. Dhe heroi kryesor është në pergjithësi një njeri. Zakonisht nisin njëlloj, "Njëherë..., Në një vend të largët..., Para shumë kohësh... Por kjo [...]

Sëmundja e vetëpëlqimit

August 28, 2023|

  Të flasësh për veten gjatë gjithë kohës - me fjalë të tjera, të bësh gjëra për të tërhequr vëmendjen te vetja dhe për t'u bërë përshtypje të tjerëve - [...]

Ramazani – Adhurimi i veshur me falje

March 29, 2023|

Nëse ka një muaj, që mbruhet me një hare që nuk ka të shuar, një kënaqësi që s'mbaron dhe me një dashuri që nuk di të pakësuar, ai është Ramazani. [...]

A mund të marrin hoxhallarët dhurata?

January 20, 2023|

Bediuzzaman Said Nursi Ti më dërgove mua një dhuratë dhe dëshiron të thyesh një rregullin tim tej mase të rëndësishëm! Unë nuk them: “Unë nuk i pranoj dhuratat nga ti [...]

Ku është Ferri, Xhehennemi?

January 18, 2023|

“Thuaj (o Muhammed), „Dija është vetëm tek All-llahu‟.” 1  “Asnjë përveç All- llahut xh.sh.-nuk e njeh të padukshmen” Sipas disa rrëfenjave, Ferri është nën tokë. Ashtu siç e kemi [...]

Mendjet e ndotura dhe zemrat e çrregullta

January 1, 2023|

Qëllimi i vërtetë i mendjes, e cila është një nga katër elementët themelorë të ndërgjegjes, është njohja e Zotit. Prandaj ajo duhet të jetë vazhdimisht e zënë vetëm se [...]

Dita e Ashures

August 7, 2022|

Fjala “ashura” vjen nga arabishtja dhe rrjedh nga rrënja “ashr”, që në gjuhën arabe do të thotë dhjetë. Ashura është dita e dhjetë e muajit Muharrem, sipas kalendarit hënor. Sipas [...]

Risale e Miraxhit

February 26, 2022|

Trajtesa rreth Mi’raxhit të Pejgamberit A.S.M Me qëllim që të ftojë njërin nga shërbëtorët e Tij në një udhëtim për tek prania e Tij dhe që t’i besojë atij një [...]

Nata e Miraxhit

February 26, 2022|

Nata e mirë e Miraxhit. Kështu i quan populli ynë netët që sipas myslimanëve janë të mira, të mbara e të bekuara. Netët e mira janë netët shumë të begata [...]

Në Pallatin Madhështor të Universit, cilat janë grupet e krijesave dhe detyrat e tyre

February 11, 2022|

Ajeti famëlartë: اَلَمْ تَرَ اَنَّ اللّهَ يَسْجُدُ لَهُ مَنْ فِى السَّموَاتِ وَمَنْ فِى اْلاَرْضِ وَالشَّمْسُ وَالْقَمَرُ وَالنُّجُومُ وَالْجِبَالُ وَالشَّجَرُ وَالدَّوَابُّ وَكَثِيرٌ مِنَ النَّاسِ وَكَثِيرٌ حَقَّ عَلَيْهِ الْعَذَابُ وَمَنْ يُهِنِ اللّهُ [...]

Fillimi i tre muajve të bekuar

February 1, 2022|

Megjithëse hëna mund të dalë disa ditë përpara, tre muajt nisin një natë të enjteje dhe ulet butësisht në shpirtrat tanë. Regaibi është si një prove instrumentale zëri, e cila [...]

POROSIA E SHEJH EDEBALIUT PËR SULLTAN OSMAN GAZIUN*

December 12, 2021|

“O bir! Ti je bej, princ, dhe, pas kësaj,  zemërimi na takon neve, butësia, ty; prekja në zemër, neve, fitimi i zemrave, ty; akuza për faj, neve, pranimi, ty; dobësia, [...]

Emrat dhe Cilësitë e Zotit

November 27, 2021|

بِسْمِ اللّهِ الرَّحْمنِ الرَّحِيمِ اَللّهُ لاَ اِلهَ اِلاَّ هُوَ لَهُ اْلاَسْمَاءُ الْحُسْنَى Me Emrin e All-llahut, i Gjithëmëshirshmi, Mëshirëploti. “Zoti, nuk ka zot tjetër përveç Atij; Atij i takojnë Emrat [...]

Grimca!

November 14, 2021|

Në çdo grimcë hapen tre dritare për tek Drita e Unitetit dhe për tek Ekzistenca e domosdoshme e Diellit të parapërjetësisë. Dritarja e parë: Ashtu si një ushtar i cili [...]

Ç’është besimi, imani?!

November 5, 2021|

Njeriu nëpërmjet dritës së besimit ngjitet në shkallën më të lartë dhe fiton një vlerë të denjë për parajsë. Kurse nëpërmjet errësirës së mosbesimit ai zbret në shkallën më të [...]

Krenaria e njerëzimit

October 17, 2021|

Rreth Profetësisë së Muhammedit A.S.M.   وَ مَا مَدَحْتُ مُحَمَّدًا بِمَقَالَتِى , وَ لكِنْ مَدَحْتُ مَقَالَتِى بِمُحَمَّدٍ (عَلَيْهِ الصَلاَةُ وَالسَّلاَم) “Me fjalët e mia Muhammedin s’e lavdërova, Por fjalët e mia [...]

Merimanga, aftësitë e saja në fizikë

October 3, 2021|

Më 1832, 100 km larg bregdetit të Argjentinës, Charles Darwin vëzhgoi merimangat e shumta të vogla të purpurta, të cilat kanë një madhësi te 2-3 mm. Duke shijuar flladin nga [...]

Përse Zoti vepron nëpërmjet shkaqeve dhe jo në mënyrë të drejtpërdrejtë?

September 19, 2021|

بِسْمِ اللّهِ الرَّحْمنِ الرَّحِيمِ اَللّهُ خَالِقُ كُلِّ شَيْءٍ وَهُوَ عَلَى كُلِّ شَيْءٍ وَكِيلٌ , لَهُ مَقَالِيدُ السَّموَاتِ وَ اْلاَرْضِ , فَسُبْحَانَ الَّذِى بِيَدِهِ مَلَكُوتُ كُلِّ شَيْءٍ وَاِلَيْهِ تُرْجَعُونَ , وَاِنْ مِنْ شَيْءٍ اِلاَّ [...]

Dita e Arafatit

July 18, 2021|

Dita e Arafatit është dita e nëntë e muajit Dhulhixhe[1], një ditë para ditës së Kurban Bajramit. Dita e Arafatit është e veçantë, pasi ajo është pjesa kryesore e haxhit dhe dita kur [...]

Vlera e 10 ditëve të Dhul Hixhes

July 10, 2021|

Nesër fillon dhjetë ditëshi i parë i muajit Dhul Hixhe. Këto ditë Allahu i ka përmendur në Kur’an dhe për këtë arsye ato kanë një vlerë shumë të madhe. Allahu [...]

Stilet e prindërimit: Si ndikojnë tek fëmijët

June 6, 2021|

Prindërimi është një përvojë sa sfiduese por edhe e dobishme. Baumrind, i cili studioi stilet e prindërimit gjatë fillimit të viteve 1960, arriti në përfundimin se ato ndryshojnë në katër [...]

Abdesi, mjekësia madhështore që i fshihet nga pas

May 20, 2021|

Larja e duarve është bërë një mënyrë kryesore për të mbrojtur veten nga Covid-19. Sidoqoftë, abdesi gjithmonë ka pasur një vend qendror në praktikat dhe besimet e shumë traditave fetare. [...]

Nata e Kadrit

May 1, 2021|

Nata e Kadrit është këshilluar nga Profeti (s.a.s) të kërkohet në dhjetë ditëshin e fundit të muajit të Ramazanit, ndërkohë që është pranuar dhe festuar në natën e 27 të [...]

Sadakaja e Fitrit

April 30, 2021|

“Fitr” do të thotë “krijim, natyrë, mbyllje e agjërimit”, etj. Sadakaja ose lëmosha e fitrit quhet shkurt edhe “fitre”. Sadakaja e fitrit është një adhurim pasuror (material) që e kanë [...]

ZEKATI

April 30, 2021|

ZEKATI*[1]   بِسْمِ اللّهِ الرَّحْمنِ الرَّحِيمِ Bismil-lahi Rahmani Rahim Me Emrin e Allahut, Mëshiruesit, Mëshirëbërësit   Rëndësia e zekatit Falenderimi qoftë mbi Allahun e Madhërishëm i Cili i bën njerëzit [...]

Kush nuk e ka detyrim agjërimin

April 11, 2021|

  Udhëtari Lejohet mosagjërimi në rast udhëtimi. Ditët e paagjëruara duhet të shlyhen më vonë. Nëse bën nijet të agjërosh natën, por ditën e nesërme nisesh për udhëtim, mund ta [...]

Pse thuhet se gjatë agjërimit qetësohet edhe zemra?

April 8, 2021|

Nga ana shkencore, permes urtesise se funksionit te zemres kuptohet qe edhe zemra, ne aspekte te mjekesise, qetesohet gjate agjerimit. Pra, flitet per nje qetesi fizike, ashtu qe te kuptohet [...]

Në cilat raste mund të mos agjërohet gjatë Ramazanit?

April 5, 2021|

Rastet të cilat lejojnë mosagjërimin gjatë muajit të Ramazanit janë si më poshtë: Udhëtimi Lejohet mosagjërimi në rast udhëtimi. Ditët e paagjëruara duhet të shlyhen më vonë. Nëse bën nijet [...]

Trajtesa e muajit të Ramazanit në 9 pika

April 4, 2021|

[Duke pasë  qenë një diskutim i shkurtër i “Shenjave të Islamit” tek përfundimi i Pjesës së Parë, do të diskutohet në këtë pjesën e dytë, më brilantja dhe më e [...]

Agjërimi në Islam

April 3, 2021|

Në arabisht agjërimi emërtohet savm dhe do të thotë “largim, pengim, shkëputje, ndërprerje”. Kurse si term do të thotë “ndërprerje e ngrënies, pirjes dhe marrëdhënieve seksuale nga agimi gjer në mbrëmje me [...]

Etika e agjërimit të RAMAZANIT

April 2, 2021|

Elementët kryesorë të etikës ose mustehabet e agjërimit janë këto: * Ngritja në syfyr. I Dërguari i Allahut paqja qoftë mbi të, në një hadith të tijin ka thënë kështu: [...]

A pranohet agjërimi pa namaz?

April 1, 2021|

Edhe pse mos falja e namazit është një nga mëkatet më të mëdha, agjërimi i një personi që nuk fal namazin është i vlefshëm sepse nuk prish agjërimin ose nuk [...]

Pse gëzohemi kur vjen Ramazani?

March 30, 2021|

Si të mos gëzojmë për muajin e Ramazanit kur në të na jepet mirësia e shefatit. Ditën që nuk bën dobi askush për asgjë: “Atë ditë nuk bën dobi ndërmjetësimi [...]

Llojet e agjërimeve

March 30, 2021|

Agjërimi mund të jetë farz, vaxhip apo sunet, sipas situatave. Gjithashtu ka edhe situata dhe ditë që është e ndaluar të agjërohet. Agjërimet Farz Agjërimi i ramazanit Në Islam, njëri [...]

Ajeti: “I Cili përsosi çdo gjë që Ai krijoi.”

March 27, 2021|

Këtu do të shpegojmë një mister të vërsetit: اَحْسَنَ كُلَّ شَيْءٍ خَلَقَهُ “I Cili përsosi çdo gjë që Ai krijoi.” (Kur’an, 32: 7)  dhe është siç vijon: Në çdo gjë, [...]

Nata e Miraxhit.

February 17, 2021|

Nata e mirë e Miraxhit. Kështu i quan populli ynë netët që sipas myslimanëve janë të mira, të mbara e të bekuara. Netët e mira janë netët shumë të begata [...]

Nata e Regaib-it

February 17, 2021|

Nata e shënuar Regaib, e cila në gjuhën arabe është shumësi i fjalës “ragibe”, që do të thotë dëshirë, prirje, interesim. Besohet se në këtë natë, mëshira, ndihma dhe bujaria [...]

Bujaria dhe gjerësia e shpirtit

February 17, 2021|

Bujar është ai njeri që e ka dorën të lëshuar në dhurata, që ndihmon e dhuron me zemër të hapur. Bujaria është sjellja a zakoni i të dhuruarit me zemërgjerësi, [...]

Përgojimi / Gijbeti

February 17, 2021|

Përgojimi, apo gijbeti, është dukuria e të folurit për dikë kur ai nuk është i pranishëm. Si term, gijbeti ka kuptimin e të përmendurit të turpit, të dobësive e të [...]

Njeriu i ekuilibruar

February 17, 2021|

Dëshmia e mirë është thuajse si një dua dhe Allahu i Madhëruar, për arsye të mendimit të mirë të besimtarëve për dikë, e fal atë njeri. Mirëpo, siç është sqaruar [...]

Dyfytyrësia / Rijaja

February 14, 2021|

Fjala arabe “rija” mbart kuptimet e dyfytyrësisë, të shfaqjes së jashtme të rreme, të mungesës së sinqeritetit, të hipokrizisë, të dëshirës për t’u dukur. Rrënja e saj është fjala “ru’jet”, [...]

Turpi / Haja

February 14, 2021|

Fjala “haja” ka kuptimin e të ndierit i ndrojtur dhe i turpëruar. Në rastin tonë duhet kuptuar si turp e ndrojtje prej Allahut dhe shmangie e sjelljeve dhe e fjalëve [...]

Velajeti / Lartësimi vertikal

February 14, 2021|

Këtu tërheq vëmendjen tonë një çështje e veçantë. I Dërguari i Allahut i premton Parajsën atij që i premton të mos keqpërdorë atë çka ka mes buzëve dhe atë çka [...]

Të flasësh është një mirësi

February 14, 2021|

Në të vërtetë, gjuha është një organ, që ka një vlerë të madhe e të paçmueshme. Sidoqoftë, kur një gjymtyrë e tillë e bekuar keqpërdoret, ajo kthehet në një mjet [...]

Dëlirësia / Iffet

February 14, 2021|

Fjala “iffet” (ndershmëri, dëlirësi) mbart kuptimin e shmangies dhe të qëndrimit larg prej atyre gjendjeve e veprimeve që nuk i shkojnë për shtat nderit dhe respektit për veten, kuptimin e [...]

Përulësia / Thjeshtësia (tevadu)

February 14, 2021|

Fjala “tevadu” (thjeshtësi, përulësi), mbart kuptimet e të qenit kokulur, i thjeshtë, çka përbën të kundërtën e kryelartësisë (kibr). Këtë mund ta interpretojmë edhe si vetëdijen e duhur të njeriut [...]

Ç’është Vërtetësia / Sidku

February 9, 2021|

Sidk mbart kuptimin e mendimit të drejtë, të fjalës së vërtetë, të sjelljes së drejtë. Nga një njeri që beson pritet që në fjalë dhe në sjellje, në qëndrime vetjake [...]

Toka dhe trëndafili

February 9, 2021|

 “Tokë bëhu, që të çel ësh trëndafila; sepse asgjë tjetër nuk çel trëndafila.” në “Gylistanin” e Sadiut      Nëse do të marrim parasysh të vërtetën e madhe që shprehin këto [...]

Edhe njëherë njësim dhe bashkim

February 7, 2021|

     Profeti ynë i nderuar (pqmT) është shprehur se lutja që ka bërë vazhdimisht për umetin e Tij, që atij të mos i ndodhë asnjë fatkeqësi gjithëpërfshirëse dhe të [...]

Djalli dhe ndjekësit e tij të sotëm.

February 7, 2021|

“Betohem se unë do të nxjerr hisenë time duke i mashtruar robërit e Tu; do t’i çudhëzoj ata dhe do t’i mashtroj me gjithfarë iluzionesh. Nuk ka dyshim, që unë [...]

Ç’është besimi?

January 15, 2021|

Besimi[1] është identitet i pranimit të Islamit[2] me gojë dhe i vërtetimit të tij me zemër. Besimi është burim i pafund fuqie dhe force. Vetëm se për të marrë frytin [...]

Tesbihatet

January 11, 2021|

Tesbihatet_e_namazeve  

Pse nuk e shohim Zotin?

December 28, 2020|

Disa thonë: "Pse nuk e shohim Zotin?" Si duhet t'i përgjigjemi kësaj? Shikimi është çështje përfshirjeje dimensionale, pas së cilës vjen edhe përfshirja konceptuale. Për shembull, në trupin e njeriut [...]

Disa dua të sygjeruara

December 24, 2020|

Disa dua të sygjeruara me nr përkatës të thenies së tyre  bazuar në traditën Profetike dhe të dijetarëve të nderuar. Estagfurulahel adhim 100 Subanallahi we bihamdihi, subhanallahil adhim 100 Rabbigfir [...]

Rrezja e Pesëmbëdhjetë

December 24, 2020|

 Lexo Pdf RREZJA E PESËMBËDHJETË   PROVA E NDRITSHME   Kjo përbëhet nga dy stacione Ky mësim në anë të jashtme duket si një trajtesë e vogël, por në realitet [...]

Rrezja e Katërmbëdhjetë

December 24, 2020|

 Lexo Pdf RREZJA E KATËRMBËDHJETË “Mbrojtjet”   Një shtojcë shumë e shkurtër e Raportit tim. Unë i them kësaj Gjykatës së Afjonit: Ashtu siç thashë në raportin tim, i cili [...]

Rrezja e Trembëdhjetë

December 24, 2020|

 Lexo Pdf RREZJA E TREMBËDHJETË   [Kjo Rreze përbëhet nga Letra të ndritshme shumë të rëndësishme, të cilat Ustadh Said Nursi ua dërgoi studentëve të tij (në burg); ato shpjegojnë [...]

Rrezja e Dymbëdhjetë

December 24, 2020|

 Lexo Pdf RREZJA E DYMBËDHJETË [Pjesë nga “Mbrojtja e Fjalës” e dhënë në Gjykatën e Denizlit][1]   Po, ne jemi një shoqëri dhe ne jemi një shoqëri e cila në [...]

Rrezja e Njëmbëdhjetë

December 24, 2020|

Lexo Pdf RREZJA E NJËMBËDHJETË   Një frut prej frutave të burgut të Denizlit   [Kjo trajtesë është një mbrojtje e Risale-i Nurit kundra ateizmit dhe mosbesimit absolut. Kjo është [...]

Rrezja e Dhjetë

December 24, 2020|

 Lexo Pdf RREZJA E DHJETË   Kjo përbëhet prej përshkrimeve të detajuara të përmbajtjeve të koleksionit të Shkreptimave, nga Shkreptima e pesëmbëdhjetë deri tek e tridhjeta dhe nga koleksioni i [...]

Rrezja e Nëntë

December 24, 2020|

 Lexo Pdf RREZJA E NËNTË   Pjesa e parë e shtesËS SË FJALËS SË DHJETË DHE NJË SHTOJCË E SAJ E RËNDËSISSHME Në këtë “Rrezen e Nëntë” do të shpjegojmë [...]

Rrezja e Shtatë

December 24, 2020|

 Lexo Pdf RREZJA E SHTATË   SHENJA MË E MADHE Një paralajmërim i rëndësishëm dhe një sqarim Jo gjithësecili do të jetë në gjendje t’i kuptojë të gjitha çështjet e [...]

Rrezja e Shtatë – Ayetul Kubra

December 24, 2020|

Lexo Pdf SHENJA MË E MADHE   Vëzhgimet e një udhëtari i cili pyet universin lidhur me Krijuesin e tij Me Emrin e Allahut i Gjithëmëshirshmi, Mëshirëploti. “E lavdërojnë dhe [...]

Rrezja e Gjashtë

December 24, 2020|

 Lexo Pdf RREZJA E GJASHTË [Kjo përbëhet nga vetëm dy Pika] Me Emrin e Allahut, i Gjithëmëshirshmi, Mëshirëploti. [Do të shpjegojmë në mënyrë të përmbledhur në këtë Rrezen e Gjashtë [...]

Rrezja e Pestë

December 24, 2020|

 Lexo Pdf RREZJA E PESTË   Shenjat e Kijametit, e orës së Fundit. [Para trembëdhjetë vitesh, si një shtojcë për diskutimin në librin tonë “Muhakemat” i cili u botua para [...]

Rrezja e Katërt

December 24, 2020|

 Lexo Pdf RREZJA E KATËRT   [Ndërsa duke qenë Shkreptima e Pestë në kuptim dhe në shkallë, në formë e në ‘Stacion’, kjo formon Rrezen e Katërt të çmueshme të [...]

Rrezja e Tretë

December 24, 2020|

Lexo Pdf RREZJA E TRETË   PARATHËNIE Kjo prova e tetë e themeleve të besimit[1] jep dëshmi për domosdoshmërinë e ekzistencës së Zotit xh.sh. dhe për Unitetin e Tij, prova [...]

Rrezja e Dytë

December 24, 2020|

Lexo Pdf   RREZJA E DYTË   Fruti i fundit i burgut të Eskishehirit Rrezja e Dytë e Shkreptimës së Tridhjetë e Njëtë.   Me Emrin e Allahut, i Gjithëmëshirshmi, [...]

Parathënie

December 24, 2020|

Lexo Pdf   P A R A T H Ë N I E     Kush është Bediuzzaman SAID NURSI dhe ç’është vepra e tij      “RISALE-I NUR”?   Bediuzzaman Said [...]

Permbajtja, RREZET

December 24, 2020|

Lexo Pdf   Përmbajtja   PARATHËNIE  ........................................................5 - 10 RREZJA E DYTË Kjo formon ‘Pikën’ e shtatë rreth gjashtë Emrave më të mëdhenj dhe është rreth Emrit më të madh [...]

Njeriu dhe kapitali i dhuruar

December 11, 2020|

O njeri kryengritës! Mos i fikso sytë e tu mbi atë që nuk është për ty; por shiko veten tënde! - Çfarë lloji je ti? - Çfarë vlere ke? - [...]

Një krahasim për meditim!

December 11, 2020|

Dielli është afër teje; ai i bën nxehtësinë dhe dritën e tij të të arrijnë ty dhe vepron mbi ty me lejen e Krijuesit të tij. Kështu, ai funksionon si [...]

Meditimi!

December 11, 2020|

Reflektimi mbi krijimin, meditimi mbi shenjat e Zotit në univers, është si dritë; ai e largon ose e shkrin pakujdesinë e ngrirë dhe mungesën e vetëdijes- për Zotin. Të qënit [...]

Fytyra!

December 11, 2020|

Fytyra jote ka veçori që të dallon ty prej të gjithë njerëzve të së shkuarës dhe të së ardhmes, ndonëse fytyrat e të gjithë njerëzve janë të njëjta në pjesët [...]

Lâ uhibbul âfilîn! – Nuk i dua ata që perëndojnë!

December 6, 2020|

  بِسْمِ اللّهِ الرَّحْمنِ الرَّحِيمِ فَلَمَّا اَفَلَ قَالَ لاَ اُحِبُّ اْلآفِلِينَ لَقَدْ اَبْكَانِى نَعْىُ ( لاَ اُحِبُّ اْلآفِلِينَ ) مِنْ خَلِيلِ اللّهِ Me Emrin e All-llahut, i Gjithëmëshirshmi, Mëshirëploti. “Por [...]

Kur’ani dhe ne!

November 21, 2020|

Pyetje: Kur vështrojmë jetën e sahabëve të nderuar, vërejmë se ata gëzonin në çdo ngjarje udhërrëfimin e Kuranit të Shenjtë dhe e jetonin jetën e tyre tërësisht sipas inkurajimeve dhe [...]

“Kaderi” dhe “fuqia e zgjedhjes”

October 13, 2020|

Përputhshmëria e "Kaderit" me "fuqinë e zgjedhjes" se individit është në shtatë mënyra… E para: I Drejti i Vetëm dhe i Gjithurtë, urtësinë dhe drejtësinë e të Cilit e dëshmon universi [...]

Namazi i Pejgamberit (s.a.s)

September 29, 2020|

Hz. Muhamedi (s.a.s) ka qenë më i miri i njerëzve në aspektin e imanit, edukates dhe largimit nga gjynahet. Askush nuk ka arritur të frikesohet nga Allahu, të jetë më [...]

Fjala e tretë – ibadeti (adhurimi)

September 27, 2020|

  بِسْمِ اللّهِ الرَّحْمنِ الرَّحِيمِ , يَا اَيُّهَا النَّاسُ اعْبُدُوا Me Emrin e All-llahut, i Gjithëmëshirshmi, Mëshirëploti. “O njerëz! Adhurojeni...”[9] Në qoftë se dëshiron të kuptosh se çfarë tregtie e madhe [...]

Fjala e dytë – Imani (besimi)

September 27, 2020|

FJALA E DYTË   بِسْمِ اللّهِ الرَّحْمنِ الرَّحِيمِ ,اَلَّذِينَ يُؤْمِنُونَ بِالْغَيْبِ Me Emrin e All-llahut, i Gjithëmëshirshmi, Mëshirëploti. “Ata të cilët besojnë në të Padukshmen.”[8] Në qoftë se dëshiron të [...]

Fjala e parë – Bismil-lah!

September 27, 2020|

  Me Emrin e All-llahut, i Gjithëmëshirshmi, Mëshirëploti. Dhe prej Atij ne kërkojmë ndihmë. Të gjitha lavdërimet i takojnë All-llahut, Krijuesit të të gjitha botëve, dhe bekimet e paqja qofshin [...]

Misteret e Bismil-lah!

September 27, 2020|

Kjo trajtesë përmban gjashtë nga mijëra mistere që përfshihen në بِسْمِ اللّهِ الرَّحْمنِ الرَّحِيمِ  “Bismil-Lahir-Rrahmanir-Rrahim”   Shënim: Një dritë vezulluese nga “Bismil-Lahir-Rrahmanir-Rrahim”, lidhur me Mëshirën Hyjnore, iu shfaq nga larg [...]

Çdo gjë është nën drejtimin e Tij!

September 21, 2020|

Një bërthamë para se të rritet duke u bërë një pemë; - sperma para se të bëhet njeri; - veza para se të bëhet një zog fluturues; dhe - një [...]

ASGJË NUK MUND TË EKZISTOJË PA GJITHÇKA TJETËR

September 21, 2020|

Shkaqet janë thjesht të jashtme. Gjithandej universit misteri i bashkëpunimit është edhe i fshehur në krijesat, edhe i përhapur gjërësisht në to. Të lidhura ngushtë në çdo pjesë të tij [...]

NJË KRAHASIM, PËR MEDITIM!

September 13, 2020|

    Dielli është afër teje; ai i bën nxehtësinë dhe dritën e tij të të arrijnë ty dhe vepron mbi ty me lejen e Krijuesit të tij. Kështu, ai [...]

Unë, njeriu!

August 17, 2020|

O njeri! - Ti je një vepër e vetëdijshme arti e bërë me urtësi dhe je dikush që tregon Atributet e Autorit Krijues. - Ti je një gjallesë duke reflektuar [...]

Shpirti i njeriut, lumturia e tij dhe besimi

August 17, 2020|

Shpirti i njeriut ka nevoja të pafundme dhe vuan prej dhimbjeve të pafundme; dhe ai ka një oreks [dëshirë] për kënaqësi të pafundme dhe ushqen ambicie të pafundme. Madje, edhe [...]

Rinia

August 17, 2020|

Rinia sigurisht që do të ikë e do të mbarojë. Sepse - Ashtu si vera që u jep vendin e saj vjeshtës dhe dimrit, dhe - Ashtu siç ndiqet dita [...]

Parajsa dhe Ferri

August 17, 2020|

Në qoftë se universi do të studiohej me vëmendje, do të shihej se brenda tij ndodhen dy elemente që janë shpërndarë e shtrirë tek të gjitha anët me rrënjët e [...]

Njeriu dhe kapitali i dhuruar

August 17, 2020|

O njeri kryengritës! Mos i fikso sytë e tu mbi atë që nuk është për ty; por shiko veten tënde! - Çfarë lloji je ti? - Çfarë vlere ke? - [...]

Një krahasim, për meditim!

August 17, 2020|

Dielli është afër teje; ai i bën nxehtësinë dhe dritën e tij të të arrijnë ty dhe vepron mbi ty me lejen e Krijuesit të tij. Kështu, ai funksionon si [...]

Rrezëllimat

June 28, 2020|

Lexo PDF   RREZËLLIMAT مِنْ بَيْنِ هِلاَلِ الصَّوْمِ وَ هِلاَلِ الْعِيدِ “Ndërmjet Hënës së re të Ramazanit dhe festës së Bajramit”   Lule nga Farërat e Realitetit Një Methnevi i [...]

Mos vallë Zoti disa i do më shumë e disa më pak!?

May 25, 2020|

Shumë njerëzve Zoti u ka dhënë makina, apartamente, mall, pasuri, nder, shokë e miq, famë e popullaritet. Kurse disa të tjerëve u ka dhënë varfëri, mjerime, fatkeqësi. A mos vallë [...]

Hz. Ejubi a.s dhe durimi

May 25, 2020|

Si duhet t’i shikojë besimtari sëmundjet dhe sprovat?   Me Emrin e Allahut, i Gjithëmëshirshmi, Mëshirëploti. “Kujto edhe Ejjubin a.s. kur ai i thirri Zotit të Tij: Vërtet që më [...]

Nata e Beraetit

May 25, 2020|

Nata e pesëmbëdhjetë (nata që lidh ditën e 14 me ditën e 15) të muajit Shaban sipas kalendarit hënor, është Nata e Mirë e Beraetit. “Beraet” do të thotë pafajësi, [...]

Nata e Kadrit, më e begatë se 1000 muaj!

May 14, 2020|

“Ne e zbritëm atë (Kur’anin) Natën e Kadrit. E ku di ti ç’është Nata e Kadrit. Nata e Kadrit është më e dobishme se njëmijë muaj. Atë natë zbresin engjëjt [...]

Dua Haxheti

April 15, 2020|

haxhet 1 (kliko ketu)   haxhet 2 اَلْحَمْدُ للهِ رَبِّ الْعَالَمِينَ. وَالصَّلاَةُ وَالسَّلاَمُ عَلىَ سَيِّدِنَا وَسَنَدِنَا ومَوْلاَنَا مُحَمَّدٍ وَعَلَى آلِهِ وَصَحْبِهِ أَجْمَعِين. لَا إِلَهَ إِلَّا اللهُ الْحَلِيمُ الْكَرِيمُ، سُبْحَانَ اللهِ [...]

Dua në Natën e Beraetit

April 15, 2020|

Lexo mbi Naten e BERAETIT   اَللهُ أَكْبَرُ كَبِيرًا وَالْحَمْدُ للهِ كَثِيرًا فَسُبْحَانَ اللهِ بُكْرَةً وَأَصِيلاً. اَلْحَمْدُ للهِ رَبِّ الْعَالَمِينَ. وَالصَّلاَةُ وَالسَّلاَمُ عَلىَ سَيِّدِناَ وَنَبِيِّنَا مُحَمَّدٍ وَعَلَى آلِهِ وَصَحْبِهِ أَجْمَعِينَ اَللّٰهُمَّ إِنْ [...]

Lemat – Permbajtja

April 9, 2020|

  PËRMBAJTJA   PARATHENIE  SHKREPTIMA E PARË: Lutja e Hazreti Junusit a.s. dhe shpjegimi i nevojës së çdo njeriu për atë lutje SHKREPTIMA E DYTË: Duaja e Hazreti Ejjubit a.s. [...]

Lema e Tridhjete e Nje

April 9, 2020|

  SHKREPTIMA E TRIDHJETË E NJËTË   Kjo shkreptimë është ndarë në Rreze, dhe do të botohet në një vëllim më vete në dashtë Zoti xh.sh. * * *   [...]

Lema e Tridhjete

April 9, 2020|

Lexo PDF   SHKREPTIMA E TRIDHJETË   Shkreptima e Tridhjetë e Letrës së Tridhjetë e Një dhe Një frut i Burgut të Eskishehir.   Kjo përbëhet nga Gjashtë Pika. [Ashtu [...]

Lema e Njezet e Nente

April 9, 2020|

Lexo PDF    SHKREPTIMA E NJËZET E NËNTË   Bismil-lahir-rahmanir Rahim  Trajtesa e reflektimit të lartë rreth besimit, dhe e Njohjes së Njësisë së lartë.   Me Emrin e Tij, [...]

Lema e Njezet e Tete

April 9, 2020|

Lexo PDF    SHKREPTIMA E NJËZET E TETË [Kjo shkreptimë përmban disa nga pjesët e shkurtëra të cilat i shkrova për ngushëllim për zemrat e vëllezërve të mi të cilët [...]

Lema e Njezet e Shtate

April 9, 2020|

  SHKREPTIMA E NJËZET E SHTATË   Kjo përbëhet nga Fjala mbrojtëse përpara gjykatës së Eskishehirit, e cila është botuar në koleksionin “Biografia e Ustadhit”. * * *  

Lema e Njezet e Gjashte

April 9, 2020|

Lexo PDF   SHKREPTIMA E NJËZET E GJASHTË   Trajtesa për të moshuarit [Kjo shkreptimë përbëhet nga njëzet e gjashtë shpresa, drita e ngushëllime][1] Kujtues: Arsyeja pse i kam shkruar [...]

Lema e Njezet e Peste

April 9, 2020|

Lexo PDF   SHKREPTIMA E NJËZET E PESTË   Mesazh për të sëmurёt  [kjo trajtesë përbëhet nga njëzet e pesë ‘ilaçe’. Kjo u shkrua si një balsam, ngushëllim dhe një [...]

Lema e Njezet e Katert

April 9, 2020|

Lexo PDF   SHKREPTIMA E NJËZET E KATËRT   Trajtesa e Hixhabit, e veshjes islame për gratë. [Ndërsa duke qenë çështja e dytë dhe e tretë e shënimit të pesëmbëdhjetë, [...]

Lema e Njezet e Tre

April 9, 2020|

Lexo PDF   SHKREPTIMA E NJËZET E TRE   Trajtesa rreth Natyrës [E shkruar si Shënimi i Gjashtëmbëdhjetë i Shkreptimës së Shtatëmbëdhjetë, kjo pjesë e Risale-i Nurit më vonë u [...]

Lema e Njezet e Dyte

April 9, 2020|

Lexo PDF   SHKREPTIMA E NJËZET E DYTË   Me Emrin e Tij, qoftë Ai i lavdëruar! Kjo trajtesë e shkurtër të cilën e shkrova para njëzet e dy vitesh [...]

Lema e Njezet e Nje

April 9, 2020|

Lexo PDF   SHKREPTIMA E NJËZET E NJË   SINQERITETI [Megjithëse në origjinë ishte e katërta e shtatë çështjeve të shënimit të shkreptimës së shtatëmbëdhjetë, por për shkak të lidhjes [...]

Lema e Njezet

April 9, 2020|

Lexo PDF   SHKREPTIMA E NJËZET   SINQERITETI [Ndërsa duke qenë e para prej pesë pikave të cilat formojnë të Dytën e shtatë çështjeve të Shkreptimës  së Shtatëmbëdhjetë, kjo trajtesë [...]

Lema e Nentembedhjete

April 9, 2020|

Lexo PDF   SHKREPTIMA E NËNTËMBËDHJETË TRAJTESA LIDHUR ME KURSIMIN [Kjo trajtesë është rreth kursimit e mjaftueshmërisë dhe paralajmëron për të mos tepruar në shpenzime dhe për të mos prishur [...]

Lema e Tetembedhjete

April 9, 2020|

SHKREPTIMA E TETËMBËDHJETË Kjo është botuar në Trajtesën Sikkei Tasdiki Gajbi dhe në koleksionin e  shkreptimave.   * * *

Lema e Shtatembedhjete

April 9, 2020|

Lexo PDF   SHKREPTIMA E SHTATËMBËDHJETË Kjo shkreptimë përbëhet nga pesëmbëdhjetë shënime të marra nga trajtesa “Zuhre”. “Me Emrin e Allahut, i Gjithëmëshirshmi, Mëshirëploti”.   Parathënie Dymbëdhjetë vjet para se [...]

Lema e Gjashtembedhjete

April 9, 2020|

Lexo PDF   SHKREPTIMA E GJASHTËMBËDHJETË   Me Emrin e Tij, qoftë Ai i lavdëruar! “Dhe s’ka ndonjë gjë që të mos e lëvdojë Lartësinë e Tij”. Paqja dhe bekimet [...]

Lema e Pesembedhjete

April 9, 2020|

SHKREPTIMA E PESËMBËDHJETË   Kjo përbëhet nga indekset e Sözler  (Fjalëve), Mektubatit (Letrave) dhe Lemeatit (Shkeptimave), nga shkreptima e Parë gjer tek e Katërmbëdhjeta. Meqenëse ato janë përfshirë në vëllimet [...]

Lema e Trembedhjete

April 9, 2020|

Lexo PDF   SHKREPTIMA E TREMBËDHJETË   Kjo, Shkreptima e Trembëdhjetë, shpjegon kuptimin e  “Eudhu bil-lahi minesh-shejtanir-Raxhim”. I mbështetem Allahut që të më ruajë nga pëshpëritjet e shejtanit të mallkuar. [...]

Lema e Dymbedhjete

April 9, 2020|

Lexo PDF   SHKREPTIMA E DYMBËDHJETË [Kjo përbëhet nga shpjegimi i dy pikave të holla që i përkasin Kur’anit, të shkruara në lidhje me dy çështje të pjesshme të cilat [...]

Lema e Njembedhjete

April 9, 2020|

Lexo PDF   SHKREPTIMA E NJËMBËDHJETË Shkalla e Sunnetit të Profetit dhe kundërhelmi ndaj sëmundjes së bidatit, risisë.   [Stacioni i parë i këtij vërseti është ‘Rruga e Sunnetit të [...]

Lema e Dhjete

April 9, 2020|

Lexo PDF   SHKREPTIMA E DHJETË     “Shuplaka të dhëna nga mëshira Hyjnore”. Me Emrin e Allahut, i Gjithëmëshirshmi, Mëshirëploti. “Ditën kur gjithësecilit do t’i vihen përpara të gjitha [...]

Lema e Nente

April 9, 2020|

Lexo PDF   SHKREPTIMA E NËNTË [Nuk duhet që të gjithë ta lexojnë këtë shkreptimë, sepse nuk do të mund t’i shohin gabimet e holla të Unitetit të ekzistencës; prandaj [...]

Lema e Tete

April 9, 2020|

SHKREPTIMA E TETË   Kjo do të botohet brenda një koleksioni tjetër në dashtë Zoti. * * *    

Lema e Shtate

April 9, 2020|

Lexo PDF   SHKREPTIMA E SHTATË [Kjo është rreth shtatë llojeve të njoftimeve që lidhen me të padukshmen në fundin e sures El- Fet’h]   Me Emrin e Allahut, i [...]

Lema e Gjashte

April 9, 2020|

Lexo PDF   SHKREPTIMA E GJASHTË   Përsëri, duhej të kishte qenë një trajtesë për të shpjeguar në Njëzet e pesë shkallët e mendimit reflektiv të vërtetën e rëndësishme të [...]

Lema e Peste

April 9, 2020|

Lexo PDF   SHKREPTIMA E PESTË   Një trajtesë u synua për të shpjeguar në pesëmbëdhjetë shkallë një të vërtetë më të rëndësishme të vërsetit,  “Allahu vetëm na mjafton neve [...]

Lema e Katert

April 9, 2020|

Lexo PDF   SHKREPTIMA E KATËRT   Titulli: “Rruga e sunnetit të Profetit Muhammed a.s.m.” u konsiderua i përshtatshëm për këtë trajtesë. [Megjithëse ‘çështja e Imamatit’ është një çështje e [...]

Lema e Trete

April 9, 2020|

Lexo PDF   SHKREPTIMA E TRETË   [Në këtë shkreptimë, kënaqësitë shpirtërore dhe ndjenjat janë bërë disi të përziera, prandaj unë shpresoj që ju të mos i vlerësoni ato me [...]

Lema e Dyte

April 9, 2020|

Lexo PDF   SHKREPTIMA E DYTË   Me Emrin e Allahut, i Gjithëmëshirshmi, Mëshirëploti. “Kujto edhe Ejjubin a.s. kur ai i thirri Zotit të Tij: Vërtet që më ka kapur [...]

Lema e Pare

April 9, 2020|

Lexo PDF   Me Emrin e All- llahut, i Gjithëmëshirshmi, Mëshirëploti. “(Kujto) edhe Dhun-nunin (Junusin), kur ai u largua me zemërim dhe mori me mend se Ne nuk do ta [...]

Letrat – Përmbajtja

April 8, 2020|

Përmbajtja PARATHËNIE:  LETRA E PARË: Një përgjigje e përmbledhur rreth katër pyetjeve: E para : A është gjallë Hazreti Hizri a.s.? E dyta : Si mund të jetë vdekja diçka [...]

Letrat – Parathënie

April 8, 2020|

Lexo PDF BËRTHAMAT E REALITETIT [Kjo përbëhet nga aforizma që janë marrë nga një koleksion i publikuar tridhjetë e pesë vite më parë i titulluar “Bërthamat e Realitetit.”] Një parathënie [...]

Letra e Tridhjetë

April 8, 2020|

LETRA E TRIDHJETË Është Isharatul Ixhazi në arabisht. * * * LETRA E TRIDHJETË E NJËTË Është e ndarë në Tridhjetë e Një Shkreptima të cilat janë përfshirë në librin [...]

Letra e Njëzet e Nëntë

April 8, 2020|

Lexo PDF   [Letra e Njëzet e Nëntë përbëhet nga Nëntë Pjesë. Kjo, Pjesa e Parë përmban Nëntë Pika]   Me  Emrin e All-llahut, i Gjithëmëshirshmi, Mëshirëploti. “Dhe s’ka gjë [...]

Letra e Njëzet e Tetë

April 8, 2020|

Lexo PDF   [Kjo Letër përbëhet nga Tetë Çështje] ÇËSHTJA E PARË E CILA ËSHTË TRAJTESA E PARË Me Emrin e All-llahut, i Gjithëmëshirshmi, Mëshirëploti. “...Nëse jeni që i shpjegoni [...]

Letra e Njëzet e Shtatë

April 8, 2020|

Lexo PDF   [Kjo Letër përmban Trajtesa të holla e të bukura, të cilat janë thjesht realitet i pastër, të shkruara nga autori i Risale-i Nurit për studentët e tij, [...]

Letra e Njëzet e Gjashtë

April 8, 2020|

Lexo PDF   ÇËSHTJA E PARË   Me Emrin e All-llahut, i Gjithëmëshirshmi, Mëshirëploti. “Edhe nëse të vjen ndonjë pëshpëritje e ligë prej shejtanit, atëherë kërko mbrojtje e mbështetje tek [...]

Letra e Njëzet e Katër

April 8, 2020|

Lexo PDF   Me Emrin e All-llahut, i Gjithëmëshirshmi, Mëshirëploti. All-llahu bën çfarë të dëshirojë dhe dekreton çfarë të dojë.” Pyetje: Si është e mundur që furnizimi me përkujdesje, planifikimi [...]

Letra e Njëzet e Tre

April 8, 2020|

Lexo PDF    Me Emrin e Atij të Cilit i takon lavdërimi, “Dhe s’ka gjë që të mos e lëvdojë lartësinë e Tij.”[1] Paqja qoftë mbi ju, si dhe bekimet [...]

Letra e Njëzet e Dy

April 8, 2020|

Lexo PDF   Me Emrin e All-llahut, të Cilit i takon lavdërimi! “Dhe s’ka gjë që të mos e lëvdojë Lartësinë e Tij.”[1] [Kjo Letër përbëhet nga Dy Çështje; e [...]

Letra e Njëzet e Një

April 8, 2020|

Lexo PDF   Me Emrin e All-llahut, të Cilit i takon lavdërimi! “Dhe s’ka gjë që të mos e lëvdojë Lartësinë e Tij.”[1] Me Emrin e All-llahut, i Gjithëmëshirshmi, Mëshirëploti. [...]

Letra e Njëzet

April 8, 2020|

Lexo PDF   “Me Emrin e Atij të Cilit i takon lavdërimi. “Dhe s’ka gjë që të mos e lëvdojë Lartësinë e Tij.”[1] Me Emrin e All-llahut, i Gjithëmëshirshmi, Mëshirëploti. [...]

Letra e Nëntëmbëdhjetë

April 8, 2020|

Lexo PDF   MREKULLITË  E  MUHAMMEDIT Alejhis-salatu ves-selam   “Me Emrin e Atij të Cilit i takon lavdërimi. Dhe s’ka gjë që të mos e lëvdojë lartësinë e Tij.”[1] Me [...]

Letra e Tetëmbëdhjetë

April 8, 2020|

Lexo PDF   “KJO LETËR PËRMBAN TRE ÇËSHTJE TË RËNDËSISHME”   “Me  Emrin e Atij të Cilit i takon lavdërimi. “Dhe s’ka gjë që të mos e lëvdojë lartësinë e [...]

Letra e Shtatëmbëdhjetë

April 8, 2020|

Lexo PDF   [Shtojca e Shkreptimës së Njëzet e pestë]   NJË LETËR NGUSHËLLIMI PËR VDEKJEN E NJË FËMIJE “Me Emrin e Tij  që s’ka gjë që të mos e [...]

Letra e Gjashtëmbëdhjetë

April 8, 2020|

Lexo PDF   “Me Emrin e All-llahut, i Gjithëmëshirshmi, Mëshirëploti. Njerëzit u thanë atyre: ‘Vërtetë, populli (pagan) ka grumbulluar kundër jush (një ushtri të madhe), kështu që frikësojuni atyre’. Por [...]

Letra e Pesëmbëdhjetë

April 8, 2020|

Lexo PDF   “Me Emrin e Tij, të Cilit i takon lavdërimi! Dhe s’ka gjë që të mos e lëvdojë lartësinë e Tij.”[1] Vëllai im i dashur! Pyetja jote e [...]

Letra e Trembëdhjetë

April 8, 2020|

Lexo PDF   “Me Emrin e Tij  që s’ka gjë që të mos e lëvdojë lartësinë e Tij.”[1] “Paqja qoftë mbi ata që ndjekin udhëzimin dhe qortimi qoftë mbi ata [...]

Letra e Dymbëdhjetë

April 8, 2020|

Lexo PDF   “Me Emrin e Tij, të Cilit i takon lavdërimi, Dhe s’ka gjë që të mos e lëvdojë lartësinë e Tij. [1] Paqja qoftë mbi ju dhe mbi [...]

Letra e Njëmbëdhjetë

April 8, 2020|

Lexo PDF   “Me Emrin e Tij, të Cilit i takon lavdërimi! “Dhe s’ka gjë që të mos e lëvdojë lartësinë e Tij.”[1] [Kjo letër përmban një ilaç të rëndësishëm [...]

Letra e Dhjetë

April 8, 2020|

Lexo PDF   [Kjo përbëhet nga përgjigje rreth dy pyetjeve]   “Me Emrin e Tij, që s’ka gjë që të mos e lëvdojë lartësinë e Tij.”[1] E para është shënimi [...]

Letra e Nëntë

April 8, 2020|

Lexo PDF   “Me Emrin e Tij, të Cilit i takon lavdërimi! “Dhe s’ka gjë që të mos e lëvdojë lartësinë e Tij.”[1]   [Përsëri pjesë e një Letre që [...]

Letra e Tetë

April 8, 2020|

Lexo PDF   Me Emrin e Tij, që s’ka gjë që të mos e lëvdojë lartësinë e Tij.”[1] Ndodhen shumë shembuj urtësie në dy Emrat  “Er-Rrahman, Er-Rrahim” i Gjithëmëshirshmi, Mëshirëploti, [...]

Letra e Shtatë

April 8, 2020|

Lexo PDF   Me Emrin e Tij, të Cilit i takon lavdërimi! Dhe s’ka gjë që të mos e lëvdojë lartësinë e Tij.”[1] Paqja qoftë mbi ju si dhe mëshira [...]

Letra e Gjashtë

April 8, 2020|

Lexo PDF   “Me Emrin e Tij, të Cilit i takon lavdërimi! “Dhe s’ka gjë që të mos e lëvdojë lartësinë e Tij.”[1] “Paqja e Zotit, mëshira e Tij dhe [...]

Letra e Pestë

April 8, 2020|

Lexo PDF   “Me Emrin e Tij, të Cilit i takon lavdërimi! “Dhe s’ka gjë që të mos e lëvdojë lartësinë e Tij.”[1] Në veprën e tij Mektubat, Imam Rabbani[2] [...]

Letra e Katërt

April 8, 2020|

Lexo PDF   “Me Emrin e Atij të Cilit i takon lavdërimi. Dhe s’ka gjë që të mos e lëvdojë lartësinë e Tij.”[1] Paqja e Zotit, mëshira dhe bekimet qofshin [...]

Letra e Tretë

April 8, 2020|

Lexo PDF   Me Emrin e Atij të Cilit i takon lavdërimi. “Dhe s’ka gjë që të mos e lëvdojë lartësinë e Tij.” [Kjo është pjesa e një letre që [...]

Letra e Dytë

April 8, 2020|

Lexo PDF   Me Emrin e Atij të Cilit i takon lavdërimi. “Dhe s’ka gjë që të mos e lëvdojë lartësinë e Tij.” [Pjesë e letrës së shkruar si përgjigje [...]

Letra e Parë

April 8, 2020|

Lexo PDF   Me Emrin e All-llahut, i Gjithëmëshirshmi, Mëshirëploti. Dhe prej Atij ne kërkojmë ndihmë. “Me Emrin e Atij të Cilit i takon lavdërimi.” “Dhe s’ka gjë që të [...]

Një provë e Kur’anit kundër shejtanit dhe partisë së tij!

April 1, 2020|

Me Emrin e All-llahut, i Gjithëmëshirshmi, Mëshirëploti. “Edhe nëse të vjen ndonjë pëshpëritje e ligë prej shejtanit, atëherë kërko mbrojtje e mbështetje tek All-llahu. Vërtetë Ai është Gjithëdëgjues, i Gjithëditur.”[1] [...]

Ç’janë mrekullia dhe aftësia parashikuese?

April 1, 2020|

Mrekullitë janë, në dorë të profetit, situata të jashtëzakonshme të krijuara nga Allahu me qëllim për të provuar profetësinë e tij, për të thyer kryeneçësinë dhe kundërvënien e mohuesve dhe [...]

Fjala e Tridhjetë e Tretë

March 29, 2020|

Lexo PDF Kjo Fjalë përbëhet nga Tridhjetë e Tre Dritare   Kjo është ‘Fjala e Tridhjetë e tre’ nga njëri aspekt, dhe ‘Letra e Tridhjetë e Tre’ nga aspekti tjetër. [...]

Fjala e Tridhjetë e Dytë

March 29, 2020|

Lexo PDF Kjo Fjalë përbëhet nga tre vendqëndrime Ajo është një shtojcë që shpjegon Shkreptimën e Tetë të Fjalës së Njëzet e Dytë. Dhe është gjithashtu një koment mbi të [...]

Fjala e Tridhjetë e Një

March 29, 2020|

Lexo PDF FLET rreth Mi’raxhit të Pejgamberit A.S.M   [Kujtesë: Mi’raxhi -ngjitja e Pejgamberit a.s.m.. në qiej është një çështje që rezulton nga esencat dhe shtyllat e besimit. Ajo është [...]

Fjala e Tridhjetë

March 29, 2020|

Lexo PDF Ky është një “Elif”dhe një “Nokta”, -Pikë- të pëbëra nga “ene” (uni) dhe “dher-reja” (grimca).   Kjo Fjalë përbëhet nga dy Qëllime. Qëllimi i parë lidhet me natyrën [...]

Fjala e Njëzet e Nëntë

March 29, 2020|

Lexo PDF Kjo Fjala e Njëzet e Nëntë është rreth pavdekshmërisë së Shpirtit të Njeriut, rreth Melekëve dhe Ringjalljes.   اَعُوذُ بِاللّهِ مِنَ الشَّيْطَانِ الرَّجِيمِ بِسْمِ اللّهِ الرَّحْمنِ الرَّحِيمِ تَنَزَّلُ [...]

Fjala e Njëzet e Tetë

March 29, 2020|

Lexo PDF TRAJTESA RRETH XHENNETIT   Kjo Fjalë ka të bëjë me Parajsën dhe përbëhet nga dy Stacione. I Pari tregon disa nga çudirat e holla të Parajsës. Megjithatë ajo [...]

Fjala e Njëzet e Shtatë

March 29, 2020|

Lexo PDF Trajtesa e ixhtihadit   [Pesë ose gjashtë vjet më parë në një shtjellim Arabisht, unë shkrova lidhur me çështjen që ka të bëjë me ixhtihadin. Tani me kërkesën [...]

Fjala e Njëzet e Gjashtë

March 29, 2020|

Lexo PDF Trajtesa mbi kaderin Hyjnor   بِسْمِ اللّهِ الرَّحْمنِ الرَّحِيمِ وَاِنْ مِنْ شَيْءٍ اِلاَّ عِنْدَنَا خَزَائِنُهُ وَمَا نُنَزِّلُهُ اِلاَّ بِقَدَرٍ مَعْلُومٍ , وَ كُلَّ شَيْءٍ اَحْصَيْنَاهُ فِى اِمَامٍ مُبِينٍ Me [...]

Fjala e Njëzet e Pestë

March 29, 2020|

Lexo PDF TRAJTESA E MREKULLISË SË KUR’ANIT   Kur ke në dorë një mrekulli të përjetshme, si Kur’ani, të kërkosh provë të mëtejshme, për mendjen time, duket si e tepërt. [...]

Fjala e Njezet e Katert

March 29, 2020|

Lexo PDF [Kjo Fjalë përbëhet nga “Pesë degë”, studioje me kujdes Degën e Katërt dhe kapu fort e ngjitu pas Degës së Pestë, atëherë këputi frutat e saj.]   بِسْمِ [...]

Fjala e Njëzet e Tre

March 29, 2020|

Lexo PDF Kjo fjalë përbëhet nga dy kapituj   بِسْمِ اللّهِ الرَّحْمنِ الرَّحِيمِ لَقَدْ خَلَقْنَا اْلاِنْسَانَ فِى اَحْسَنِ تَقْوِيمٍ , ثُمَّ رَدَدْنَاهُ اَسْفَلَ سَافِلِينَ , اِلاَّ الَّذِينَ آمَنُوا وَ عَمِلُوا الصَّالِحَاتِ....   [...]

Fjala e Njezet e Dy

March 29, 2020|

Lexo PDF Kjo Fjalë përbëhet nga dy Stacione   STACIONI I PARË بِسْمِ اللّهِ الرَّحْمنِ الرَّحِيمِ وَيَضْرِبُ اللّهُ اْلاَمْثَالَ لِلنَّاسِ لَعَلَّهُمْ يَتَذَكَّرُونَ , وَ تِلْكَ اْلاَمْثَالُ نَضْرِبُهَا لِلنَّاسِ لَعَلَّهُمْ يَتَفَكَّرُونَ Me [...]

Fjala e Njëzet e Një

March 29, 2020|

Lexo PDF Kjo fjalë përbëhet nga dy stacione   STACIONI I PARË   بِسْمِ اللّهِ الرَّحْمنِ الرَّحِيمِ اِنَّ الصَّلاَةَ كَانَتْ عَلَى الْمُؤْمِنِينَ كِتَابًا مَوْقُوتًا Me Emrin e All-llahut, i Gjithëmëshirshmi, [...]

Fjala e Njëzet

March 29, 2020|

Lexo PDF  [Kjo Fjalë përbëhet nga dy Stacione] STACIONI I PARË بِسْمِ اللّهِ الرَّحْمنِ الرَّحِيمِ وَاِذْ قُلْنَا لِلْمَلئِكَةِ اسْجُدُوا ِلآدَمَ فَسَجَدُوا اِلاَّ اِبْلِيسَ , اِنَّ اللّهَ يَاْمُرُكُمْ اَنْ تَذْبَحُوا بَقَرَةً ,  [...]

Fjala e Nëntëmbëdhjetë

March 29, 2020|

Lexo PDF Rreth Profetësisë së Muhammedit A.S.M.   وَ مَا مَدَحْتُ مُحَمَّدًا بِمَقَالَتِى , وَ لكِنْ مَدَحْتُ مَقَالَتِى بِمُحَمَّدٍ (عَلَيْهِ الصَلاَةُ وَالسَّلاَم) “Me fjalët e mia Muhammedin s’e lavdërova, Por fjalët [...]

Fjala e Tetëmbëdhjetë

March 29, 2020|

Lexo PDF Kjo Fjalë përbëhet nga dy Stacione, prej të cilëve i Dyti nuk është shkruar akoma. Tre Pika ndodhen në Stacionin e Parë.]   PIKA E PARË   بِسْمِ [...]

Fjala e Shtatëmbëdhjetë

March 29, 2020|

Lexo PDF بِسْمِ اللّهِ الرَّحْمنِ الرَّحِيمِ اِنَّا جَعَلْنَا مَا عَلَى اْلاَرْضِ زِينَةً لَهَا لِنَبْلُوَهُمْ اَيُّهُمْ اَحْسَنُ عَمَلاً , وَاِنَّا لَجَاعِلُونَ مَا عَلَيْهَا صَعِيدًا جُرُزًا , وَمَا الْحَيَوةُ الدُّنْيَا اِلاَّ لَعِبٌ وَلَهْوٌ Me [...]

Fjala e Gjashtëmbëdhjetë

March 29, 2020|

Lexo PDF بِسْمِ اللّهِ الرَّحْمنِ الرَّحِيمِ اِنَّمَا اَمْرُهُ اِذَا اَرَادَ شَيْئًا اَنْ يَقُولَ لَهُ كُنْ فَيَكُونُ , فَسُبْحَانَ الَّذِى بِيَدِهِ مَلَكُوتُ كُلِّ شَيْءٍ وَاِلَيْهِ تُرْجَعُونَ Me Emrin e All-llahut, i Gjithëmëshirshmi, [...]

Fjala e Pesëmbëdhjetë

March 29, 2020|

Lexo PDF بِسْمِ اللّهِ الرَّحْمنِ الرَّحِيمِ وَلَقَدْ زَيَّنَّا السَّمَاءَ الدُّنْيَا بِمَصَابِيحَ وَجَعَلْنَاهَا رُجُومًا لِلشَّيَاطِينِ Me Emrin e All-llahut, i Gjithëmëshirshmi, Mëshirëploti! “Dhe vërtetë që Ne e kemi zbukuruar qiellin më [...]

Fjala e Katërmbëdhjetë

March 29, 2020|

Lexo PDF بِسْمِ اللّهِ الرَّحْمنِ الرَّحِيمِ الر , كِتَابٌ اُحْكِمَتْ آيَاتُهُ ثُمَّ فُصِّلَتْ مِنْ لَدُنْ حَكِيمٍ خَبِيرٍ Me Emrin e All-llahut, i Gjithëmëshirshmi, Mëshirëploti. Elif. Lam. Ra. (Ky është) një libër, [...]

Fjala e Trembëdhjetë

March 29, 2020|

Lexo PDF بِسْمِ اللّهِ الرَّحْمنِ الرَّحِيمِ وَنُنَزِّلُ مِنَ الْقُرْآنِ مَا هُوَ شِفَاءٌ وَرَحْمَةٌ لِلْمُؤْمِنِينَ , وَمَا عَلَّمْنَاهُ الشِّعْرَ وَمَا يَنْبَغِى لَهُ Me Emrin e All-llahut, i Gjithëmëshirshmi, Mëshirëploti. “Dhe Ne kemi [...]

Fjala e Dymbëdhjetë

March 29, 2020|

Lexo PDF بِسْمِ اللّهِ الرَّحْمنِ الرَّحِيمِ وَمَنْ يُؤْتَ الْحِكْمَةَ فَقَدْ اُوتِىَ خَيْرًا كَثِيرًا Me Emrin e All-llahut, i Gjithëmëshirshmi, Mëshirëploti. “Dhe atij të cilit i është dhënë urtësia, vërtet që [...]

Fjala e Njëmbëdhjetë

March 29, 2020|

Lexo PDF FJALA E NJËMBËDHJETË بِسْمِ اللّهِ الرَّحْمنِ الرَّحِيمِ وَالشَّمْسِ وَضُحَيهَا , وَالْقَمَرِ اِذَا تَلَيهَا , وَالنَّهَارِ اِذَا جَلَّيهَا , وَ الَّيْلِ اِذَا يَغْشَيهَا , وَ السَّمَاءِ وَمَا بَنَيهَا , [...]

Fjala e Dhjetë

March 29, 2020|

Lexo PDF Ringjallja dhe Bota Tjetër   Kujtesë [Arsyeja për shkruajtjen e këtyre trajtesave të mia në formën e metaforave, krahasimeve dhe tregimeve, është për të lehtësuar kuptimin dhe për [...]

Fjala e Nëntë

March 29, 2020|

Lexo PDF بِسْمِ اللّهِ الرَّحْمنِ الرَّحِيمِ فَسُبْحَانَ اللّهِ حِينَ تُمْسُونَ وَحِينَ تُصْبِحُونَ , وَلَهُ الْحَمْدُ فِى السَّموَاتِ وَاْلاَرْضِ وَعَشِيًّا وَحِينَ تُظْهِرُونَ Me Emrin e All-llahut, i Gjithëmëshirshmi, Mëshirëploti. “Lavdërojeni lart pra [...]

Fjala e Tetë

March 29, 2020|

Lexo PDF بِسْمِ اللّهِ الرَّحْمنِ الرَّحِيمِ اَللّهُ لاَ اِلهَ اِلاَّ هُوَ الْحَىُّ الْقَيُّومُ , اِنَّ الدِّينَ عِنْدَ اللّهِ اْلاِسْلاَمُ “Me Emrin e All-llahut, i Gjithëmëshirshmi, Mëshirëploti. All-llahu, Nuk ka zot tjetër [...]

Fjala e Shtatë

March 29, 2020|

Lexo PDF آمَنْتُ بِاللّهِ وَ بِالْيَوْمِ اْلآخِرِ “Unë kam besuar në All-llahun dhe në Ditën e Fundit.” Në qoftë se dëshiron të kuptosh se si besimi në All-llahun dhe në [...]

Fjala e Gjashtë

March 29, 2020|

Lexo PDF بِسْمِ اللّهِ الرَّحْمنِ الرَّحِيمِ اِنَّ اللّهَ اشْتَرَى مِنَ الْمُؤْمِنِينَ اَنْفُسَهُمْ وَاَمْوَالَهُمْ بِاَنَّ لَهُمُ الْجَنَّةَ Me Emrin e All-llahut, i Gjithëmëshirshmi, Mëshirëploti. “Me të vërtetë All-llahu ka blerë nga [...]

Fjala e Pestë

March 29, 2020|

Lexo PDF بِسْمِ اللّهِ الرَّحْمنِ الرَّحِيمِ اِنَّ اللّهَ مَعَ الَّذِينَ اتَّقَوْا وَالَّذِينَ هُمْ مُحْسِنُونَ Me Emrin e All-llahut, i Gjithëmëshirshmi, Mëshirëploti. “Sigurisht që All-llahu është me ata që i frikësohen [...]

Fjala e Katërt

March 29, 2020|

Lexo PDF بِسْمِ اللّهِ الرَّحْمنِ الرَّحِيمِ , اَلصَّلاَةُ عِمَادُ الدِّينِ Me Emrin e All-llahut, i Gjithëmëshirshmi, Mëshirëploti. Faljet e urdhëruara janë shtylla e fesë. Në qoftë se dëshiron të kuptosh me [...]

Fjala e Tretë

March 29, 2020|

Lexo PDF بِسْمِ اللّهِ الرَّحْمنِ الرَّحِيمِ , يَا اَيُّهَا النَّاسُ اعْبُدُوا Me Emrin e All-llahut, i Gjithëmëshirshmi, Mëshirëploti. “O njerëz! Adhurojeni...”[9] Në qoftë se dëshiron të kuptosh se çfarë tregtie e [...]

Fjala e Dytë

March 29, 2020|

Lexo PDF بِسْمِ اللّهِ الرَّحْمنِ الرَّحِيمِ ,اَلَّذِينَ يُؤْمِنُونَ بِالْغَيْبِ Me Emrin e All-llahut, i Gjithëmëshirshmi, Mëshirëploti. “Ata të cilët besojnë në të Padukshmen.”[8] Në qoftë se dëshiron të kuptosh se [...]

Fjala e pare

March 29, 2020|

Lexo PDF     P A R A T H Ë N I E     Kush është Bediuzzaman SAID NURSI dhe ç’është vepra e tij “RISALE-I NUR”?   Bediuzzaman [...]

COVID-19 dhe qasja profetike

March 23, 2020|

Situata në të cilën gjendet vendi ynë këto ditë por edhe e gjithë bota mbarë, e sunduar nga pandemia botërore e coronavirus, është një situatë mbi të cilën në mënyrë [...]

Risale e Miraxhit

March 20, 2020|

Trajtesa rreth Mi’raxhit të Pejgamberit A.S.M Me qëllim që të ftojë njërin nga shërbëtorët e Tij në një udhëtim për tek prania e Tij dhe që t’i besojë atij një [...]

Mrekullia e miraxhit

March 20, 2020|

Në ajetin e parë të sures Isra thuhet: “Allahu që e çoi një natë robin e vet (Muhammedin), për t’i treguar disa prej provave tona, nga Mesxhidi Haram në Mesxhidi Aksa, [...]

Vlerat tona dhe çerdhja jonë

March 16, 2020|

Pyetje: Vërejmë se institucioni ynë i familjes tradicionale, i ngritur mbi vlera kombëtare e shpirtërore të trashëguara prej së shkuarës, ka nisur të tronditet qysh prej periudhës së Reformave të [...]

Rëndësia e folesë familjare

March 16, 2020|

Përsosmëria e një kombi dhe një shoqërie nis nga fami­lja, nga foleja familjare e ngritur nga bashkëshortët e lidhur dorë për dorë për këtë qëllim. Nisur nga kjo, edukimi duhet [...]

Profeti Muhamed si prind

March 16, 2020|

IDërguari i Allahut, i cili qëndron vazhdimisht në kulm, pothuaj në të gjitha aspektet e jetës pati përbërë një kulm. Duke e kërkuar atë, njerëzit s'duhet ta kërkojnë as në [...]

Profeti Muhamed si edukator dhe kryetar familjeje

March 16, 2020|

Profeti Muhamed (s.a.s.) është përfaqësuesi i nivelit më të lartë të emrit Rab-Zot të Allahut. Ai është një natyrë e përjashtuar e përfaqësuesit më të lartë të këtij emri të [...]

Prindërit

March 16, 2020|

Prindërit janë të parat qenie që duhet t'i respektojë njeriu. Kush e le mangut respektin për ta, quhet se ka kundërshtuar Zotin. Kush i trajton keq ata, herët a vonë [...]

Planifikimi i kohës së punës dhe jeta jonë familjare

March 16, 2020|

Pyetje: I Dërguari i Allahut (s.a.s.) veçse bartte detyrën e profetësisë dhe të udhëheqësit të shtetit, Ai ishte njëherazi një baba, një bashkëshort dhe miku më i mirë i sahabëve [...]

Përgjegjësia e nënës dhe babait

March 16, 2020|

Çdo njeri është përgjegjës për fushën e vet të përgje­gjë­sisë dhe për ata që ka nën vete. Të gjitha sukseset në vë­zhgimin dhe kujdesin përkatës do të shkruhen në shtyllën [...]

Përgatitja e një mjedisi të mirë

March 16, 2020|

Dhe tani dëshirojmë të mendojmë mbi çështjen e për­gatitjes së një mjedisi të mirë për fëmijën. Në botën mo­derne u jepet shumë rëndësi arsimit parashkollor si dhe ko­mplekseve sociale si [...]

Parimet e krijimit në martesë

March 16, 2020|

a) Kreu i çdo mbarësie: Bismil'lah Bashkëshortët që kanë arritur të ngrenë një fole familjare brenda kritereve tona, quhet se kanë realizuar një ngjarje me rëndësi shumë të madhe. Një [...]

Ndjeshmëria në edukim

March 16, 2020|

Po qe se foleja familjare që keni për të ngritur ose që keni ngritur, është në një kuadër që do t'i bënte të kënaqur Allahun (xh.xh.) dhe Profetin (s.a.s.), mund [...]

Edukimi nga djepi gjer në varr

March 16, 2020|

Detyra dhe qëllimi kryesor i jetës njerëzore është të kërkojë kuptimin e saj. Përpjekja për ta arritur këtë, e njohur si edukim, është një proces përsosjeje përmes së cilës ne [...]

Edukimi fetar i fëmijës

March 16, 2020|

Ashtu siç e parashtruam edhe më parë, në islam, mar­tesa është një çështje shumë serioze dhe duhet trajtuar po me të një­jtin seriozitet. Në themel, ngaqë nëna dhe babai ja­në, [...]

Edukata familjare

March 16, 2020|

Nëse s'jemi të kënaqur nga gjendja e sotme e botës, nëse disa negativitete na ngulen në shpirt si heshtë, nëse s'jemi të kë­naqur prej atyre që e kanë përgatitur këtë [...]

Dobësia për fëmijën

March 16, 2020|

Pyetje: Cilat janë mësimet që duhen nxjerrë prej ajetit fisnik: "Kur Allahu u dha atyre një fëmijë pa asnjë të metë, si nëna si babai i tij e kaluan cakun [...]

Detyrat ndaj fëmijës

March 16, 2020|

a) Përgatitja e mjedisit të edukimit Që fëmijët tanë të mund të rriten në mënyrë të përsosur, është kusht që edhe mjedisi ku rriten dhe edukohen të jetë i përsosur. [...]

Ç’familje?

March 16, 2020|

Në pjesën e kaluar qëndruam mbi lidhjen e familjes ose fole­së familjare, si njëra prej shtyllave më të rëndësishme të shoqë­risë, ndaj parimeve fetare dhe, duke e kushtëzuar rea­lizimin e [...]

Armiqtë e një familjeje të lumtur

March 16, 2020|

Pyetje: Në një hadith pohohet se të ndash një çift nga njëri-tjetri, duke i dhënë shkatërrimin kësisoj një çerdheje familjare, është një nga punët më të parapëlqyera të djallit. Çfarë [...]

Bankat e spermës

March 16, 2020|

Flitet për bankat e spermës; ju ç’thoni për këtë?   Këto banka janë institucione që kanë për qëllim ta praktikojnë edhe tek njerëzit fekondimin artificial.(1) Fekondimi (ndërzimi) artificial i kafshëve është [...]

Detyrat e kryetarit të familjes

March 16, 2020|

Cilat jane Detyrat e kryetarit të familjes?   a)Masat para lindjes së fëmijës: mjedis banimi, ushqime, veshmbathje, etj. b)Praktikë dhe edukim: vënia e një emri të bukur fëmi­jës, mëkimi me [...]

Femra ne Islam

March 16, 2020|

Gruaja dhe nëna janë mësuesi i parë i shkollës së njerëzimit për mësimin dhe edukimin e fëmijëve, për rregullin, harmoninë dhe kënaqësinë e familjes. Fakti që sot, kur për femrën [...]

Martesa e Profetit tonë me shumë gra.

March 16, 2020|

Le të theksoj menjëherë se ata që flasin poshtë e përpjetë për këtë çeshtje, janë ndër të tillët që s'lexojnë e s'e vrasin mendjen për asgjë. Po qe se do [...]

Martesa dhe Foleja Familjare

March 16, 2020|

Martesa nuk është për kënaqësi e dëfrim. Martesa bëhet për të ndërtuar familjen, për të siguruar vazhdimësinë dhe pavdekësinë e kombit, për t'i shpëtuar nga hallakatja mendimet dhe ndjenjat e [...]

Ndarja (divorci)

March 16, 2020|

Ndarja është veprimi i largimit të individit nga kushtet e kurorës martesore. Edhe nëse ndarja mund të duket rrallë si qetësuese, shumë herë sjell me vete shqetësim dhe mjerim... *** [...]

Fëmijët e lindur prej Hz.Ademit dhe Hz.Havasë

March 16, 2020|

Në kohën e vet, fëmijët e lindur prej Hz.Ademit dhe Hz.Havasë martoheshin me njëri-tjetrin; pse është e ndaluar tani një gjë e tillë?   Me keqardhje shohim se edhe kjo [...]

Vlera e lartë e nënës

March 16, 2020|

Nëna është elementi më i rëndësishëm i familjes që për­gatit një komb. Në shikimin e islamit ajo është aq e shenjtë, saqë i Dërguari i Allahut (s.a.s.) ka thënë: "Xhenneti [...]

Zekati

March 16, 2020|

Zekati është njëri prej elementëve themelorë mbi të cilët ngrihet Islami. Kuptimi leksikor fjalës zekat është shtim, shumëfishim, pastrim dhe begati. Kurse me kuptimin terminologjik, zekatis hpreh veprimin e dhënies së një malli në sasi dhe masë [...]

Si merret abdes?

March 16, 2020|

Në përputhje me farzet, sunetet dhe etikën (adabin), abdesi merret kështu: * Merret një qëndrim që uji të mos i spërkasë rrobat dhe, mundësisht, kthehet nga kibla. * Fillohet duke [...]

Qeniet metafizike/dritesore: Engjejt

March 16, 2020|

KONCEPTI ENGJËLL Fjala “engjëll” ka kuptime të tilla, si lajmëtar, përfaqësues, forcë, fuqi. Kurse në terminologjinë islame, engjëlli përkufizohet si “një qenie dritësore dhe e tejdukshme e krijuar nga Allahu, [...]

Profetesia

March 16, 2020|

KONCEPTI PROFET  Fjala arabisht resul do të thotë prijës, përfaqësues i dërguar. Kurse në terminologjinë fetare, quhet përfaqësuesi i Allahut i zgjedhur prej Tij ndër njerëzit, robtë e Tij, i nderuar me vahjin ose [...]

Librat hyjnor derguar njeriut

March 15, 2020|

Koncepti libër hyjnor Kuptimi leksikor i fjalës arabishte kitab është “shkruaj” dhe “dokument i shkruar”. Kurse në terminologjinë fetare, “kitab quhet tërësia e fjalëve që Allahu ua ka komunikuar Profetëve për të bërë të [...]

Kaderi

March 15, 2020|

Besimi te Kaderi – Liria e Njeriut Nuk është e drejtë ta shohësh bazën besimore të besimit te kaderi në Islam si në kundërshtim me lirinë e njeriut, sepse të [...]

Jeta e pafundme pas vdekjes

March 15, 2020|

KONCEPTI AHIRET   a) Kuptimi leksikor i fjalës ahiret Fjala ahiret është femërorja e emrit foljor ahir me prejardhje nga rrënja ehr. Kjo fjalë që është mbiemër me kuptimin i pasëm si antonim i fjalës i evvel, i përparëm, e ka [...]

Feja Islame

March 15, 2020|

Feja islame Me lidhje fjalëformuese e semantike me fjalët silm (paqe, paqtim) dhe selamet (sukses, shpëtim), islam do të thotë dorëzim i robit te Zoti, ndjekje e urdhrave të Tij, hyrja në një rrugë të qetë, [...]

Falja e namazit

March 15, 2020|

Faljes së namazit në përputhje me farzet dhe vaxhibet, me sunetet dhe etikën e tij, në gjuhën e ilmihalit i thuhet “sifatu’s salat”. Personi që do të falë namaz, pasi [...]

Lutjet e namazit

March 15, 2020|

1.Subhâneke Subhâneke Allâhumme ue bihamdike, Ue tebârakesmuke ue te’âla xhedduke  Ue lâ ilâhe gajruke. Kuptimi: “O All-llahu im, Ti je larg çdo të mete, dhe lavdia të qoftë Ty. I lartë është emri [...]

Agjërimi në Islam

March 15, 2020|

Në arabisht agjërimi emërtohet savm dhe do të thotë “largim, pengim, shkëputje, ndërprerje”. Kurse si term do të thotë “ndërprerje e ngrënies, pirjes dhe marrëdhënieve seksuale nga agimi gjer në mbrëmje me [...]

Duaja – Lutja

February 29, 2020|

“Thuaj (o Muhammed): Zoti im kujdeset për ju vetëm nga duaja juaj drejtuar Atij (asnjë rëndësi nuk do t’u jepte ju Krijuesi në qoftë se nuk do të ishte duaja [...]

“Habibullah” – i Dashuri i Zotit

February 29, 2020|

Esenca e Ekzistuesit të domosdoshëm zotëron një bukuri të pafundme dhe plotësim të pafundme, sepse të gjitha shumëllojshmëritë e bukurisë dhe të plotësimit të shpërndara gjithandej universit janë shenja dhe [...]

Kontrasti në dukje midis mëshirës dhe dhimbjes

February 29, 2020|

Si është e mundur që furnizimi me përkujdesje, planifikimi me qëllim e i dobishëm dhe mirësia e këndshme e krijimeve të Zotit i cili është Mëshirëplotë, i Gjithurtë dhe i [...]

Ndjenjat, orientimi i duhur i tyre

February 18, 2020|

Unë shikoj se njeriu më fatlum në këtë jetë të kësaj dynjaje është ai që e sheh dynjanë si një bujtinë ushtarake dhe e nënshtron vetveten dhe vepron në përputhje [...]

Si mundet të jetojë një jobesimtar!?

February 11, 2020|

Pyetje: Në qoftë se thuhet: Meqenëse në mohim është kjo dhimbje pikëlluese dhe kjo frikë e tmerrshme dhe se mohuesi, si njeri, dëshiron gjëra të panumërta, e do jetën dhe [...]

Ndryshimi midis Islamit dhe Imanit

February 3, 2020|

Ndryshimi midis “Islamit” dhe “Imanit” ka qenë çështje diskutimi midis dijetarëve islamë. Një grup ka thënë se ato “të dyja janë të njëjta” ndërsa një grup tjetër ka thënë se [...]

Pse vdekja është mirësi ashtu si dhe jeta?

February 3, 2020|

Vërseti Kur’anor, “Ai i Cili ka krijuar vdekjen dhe jetën, me qëllim që të provojë kush nga ju është më i miri në vepra.”[1], si dhe vërsete të tjera të [...]

Ku ndodhet Ferri, Xhehennemi?

February 3, 2020|

“Thuaj (o Muhammed), ‘Dija është vetëm tek All-llahu’.”[1] “Asnjë përveç All-llahut  xh.sh.-nuk e njeh të padukshmen” Sipas disa rrëfenjave, Ferri është nën tokë. Ashtu siç e kemi shpjeguar në vende [...]

Ku do të ndodhin Tubimi i Madh dhe Gjyqi i Fundit?

January 26, 2020|

“Dhe Dijenia është vetëm me All-llahun.” Shembujt e lartë të urtësisë që i shfaq Krijuesi i Gjithurtë në të gjitha gjërat, dhe madje të bashkangjiturit e shembujve vërtet të mëdha [...]

Dashuria metaforike dhe dashuria e vertete

January 26, 2020|

Ashtu si dashuria metaforike për objektet e dashurisë që mund të transformohet në dashuri të vërtetë, a është e mundur që edhe dashuria metaforike që kanë shumica e njerëzve për [...]

“Libri i Qartë” dhe “Regjistri i Qartë!”

January 26, 2020|

“Me Emrin e Tij, që s’ka gjë që të mos e lëvdojë lartësinë e Tij.”[1] “Libri i Qartë” dhe “Regjistri i Qartë!”  janë përmendur në shumë vende në Kur’anin e [...]

“Er-Rahman dhe Er-Rahim”

January 26, 2020|

Me Emrin e Tij, që s’ka gjë që të mos e lëvdojë lartësinë e Tij.”[1] Ndodhen shumë shembuj urtësie në dy Emrat  “Er-Rrahman, Er-Rrahim” i Gjithëmëshirshmi, Mëshirëploti, që përfshihen në, [...]

Letra 1 – Hz. Hizri a.s

January 12, 2020|

LETRA E PARE - PYETJE NE LIDHJE ME Hz. HIZRIN a.s Me Emrin e All-llahut, i Gjithëmëshirshmi, Mëshirëploti. Dhe prej Atij ne kërkojmë ndihmë. “Me Emrin e Atij të Cilit [...]

Sinqeriteti – Lem’a 21

January 11, 2020|

SHKREPTIMA E NJËZET E NJË - SINQERITETI [Megjithëse në origjinë ishte e katërta e shtatë çështjeve të shënimit të shkreptimës së shtatëmbëdhjetë, por për shkak të lidhjes së saj me [...]

Lem’a 1 – Duaja e Junusit as

January 11, 2020|

SHKREPTIMA E PARË – DUAJA E Hz. JUNUSIT as Me Emrin e All- llahut, i Gjithëmëshirshmi, Mëshirëploti. “(Kujto) edhe Dhun-nunin (Junusin), kur ai u largua me zemërim dhe mori me [...]

Haxhi

January 5, 2020|

HAXHI HAXHI (Pelegrinazhi në Mekë) Për hir të Allahut, vizita e shtëpisë (Qabes) është obligim për atë që ka mundësi udhëtimi te ajo, e kush nuk e beson (ai nuk [...]

[fusion_widget_area name=”avada-blog-sidebar” title_size=”” title_color=”” background_color=”” padding_top=”” padding_right=”” padding_bottom=”” padding_left=”” hide_on_mobile=”small-visibility,medium-visibility,large-visibility” class=”” id=”” /]