Nata e Kadrit

March 31, 2024|

Një nga veçantitë e muajit të Ramazanit është që ka brenda tij edhe natën e Kadrit. Fjala "kadir", nga e merr edhe emrin kjo natë, nuk është e ndryshme [...]

Të përfitosh nga tre muajt e bekuar

February 1, 2024|

           Tre muajt janë prerje të bekuara të kohës, kur njeriu mund të jetë më afër se kurrë me Allahun, mund të bëhet i denjë për [...]

Virtyti i tre muajve të bekuar

January 13, 2024|

    Tre muajt janë një prerje e bekuar e kohës dhe zënë një vend të veçantë në jetën e besimtarëve. Çdo besimtar e pret, dhe duhet ta presë, [...]

Tre muajt: Prerja e bekuar e kohës

January 10, 2024|

Tre muajt kanë një shije, një aromë, që është krejt e veçantë dhe i dallon ata nga muajt e tjerë të vitit... megjithëse të gjithë muajt në i ndjejmë [...]

Feja, Agjërimi dhe historiku i tij

January 7, 2024|

         Sado thellë që të shkohet në thellësitë e historisë, në të gjitha bashkësitë dhe shoqëritë njerëzore do të vërehet prania e një mendimi fetar. Madje, kjo [...]

Profeti Nuh (a.s)

September 12, 2023|

        Pas vdekjes së Profetit Adem (a.s) kaluan shumë vite. Para se të lindte Nuhu, në botën tonë jetuan edhe pesë njerëz të mirë, që mësuan rrugën [...]

Ademi (a.s), si filloi jeta ne Tokë!

September 2, 2023|

Çdo ngjarje ka kohën e vet që përjetohet. Dhe heroi kryesor është në pergjithësi një njeri. Zakonisht nisin njëlloj, "Njëherë..., Në një vend të largët..., Para shumë kohësh... Por kjo [...]

Sëmundja e vetëpëlqimit

August 28, 2023|

  Të flasësh për veten gjatë gjithë kohës - me fjalë të tjera, të bësh gjëra për të tërhequr vëmendjen te vetja dhe për t'u bërë përshtypje të tjerëve - [...]

A mund të marrin hoxhallarët dhurata?

January 20, 2023|

Bediuzzaman Said Nursi Ti më dërgove mua një dhuratë dhe dëshiron të thyesh një rregullin tim tej mase të rëndësishëm! Unë nuk them: “Unë nuk i pranoj dhuratat nga ti [...]

Ku është Ferri, Xhehennemi?

January 18, 2023|

“Thuaj (o Muhammed), „Dija është vetëm tek All-llahu‟.” 1  “Asnjë përveç All- llahut xh.sh.-nuk e njeh të padukshmen” Sipas disa rrëfenjave, Ferri është nën tokë. Ashtu siç e kemi [...]

Mendjet e ndotura dhe zemrat e çrregullta

January 1, 2023|

Qëllimi i vërtetë i mendjes, e cila është një nga katër elementët themelorë të ndërgjegjes, është njohja e Zotit. Prandaj ajo duhet të jetë vazhdimisht e zënë vetëm se [...]

Dita e Ashures

August 7, 2022|

Fjala “ashura” vjen nga arabishtja dhe rrjedh nga rrënja “ashr”, që në gjuhën arabe do të thotë dhjetë. Ashura është dita e dhjetë e muajit Muharrem, sipas kalendarit hënor. Sipas [...]

Fillimi i tre muajve të bekuar

February 1, 2022|

Megjithëse hëna mund të dalë disa ditë përpara, tre muajt nisin një natë të enjteje dhe ulet butësisht në shpirtrat tanë. Regaibi është si një prove instrumentale zëri, e cila [...]

POROSIA E SHEJH EDEBALIUT PËR SULLTAN OSMAN GAZIUN*

December 12, 2021|

“O bir! Ti je bej, princ, dhe, pas kësaj,  zemërimi na takon neve, butësia, ty; prekja në zemër, neve, fitimi i zemrave, ty; akuza për faj, neve, pranimi, ty; dobësia, [...]

Merimanga, aftësitë e saja në fizikë

October 3, 2021|

Më 1832, 100 km larg bregdetit të Argjentinës, Charles Darwin vëzhgoi merimangat e shumta të vogla të purpurta, të cilat kanë një madhësi te 2-3 mm. Duke shijuar flladin nga [...]

Dita e Arafatit

July 18, 2021|

Dita e Arafatit është dita e nëntë e muajit Dhulhixhe[1], një ditë para ditës së Kurban Bajramit. Dita e Arafatit është e veçantë, pasi ajo është pjesa kryesore e haxhit dhe dita kur [...]

Vlera e 10 ditëve të Dhul Hixhes

July 10, 2021|

Nesër fillon dhjetë ditëshi i parë i muajit Dhul Hixhe. Këto ditë Allahu i ka përmendur në Kur’an dhe për këtë arsye ato kanë një vlerë shumë të madhe. Allahu [...]

Stilet e prindërimit: Si ndikojnë tek fëmijët

June 6, 2021|

Prindërimi është një përvojë sa sfiduese por edhe e dobishme. Baumrind, i cili studioi stilet e prindërimit gjatë fillimit të viteve 1960, arriti në përfundimin se ato ndryshojnë në katër [...]

Abdesi, mjekësia madhështore që i fshihet nga pas

May 20, 2021|

Larja e duarve është bërë një mënyrë kryesore për të mbrojtur veten nga Covid-19. Sidoqoftë, abdesi gjithmonë ka pasur një vend qendror në praktikat dhe besimet e shumë traditave fetare. [...]

Nata e Kadrit

May 1, 2021|

Nata e Kadrit është këshilluar nga Profeti (s.a.s) të kërkohet në dhjetë ditëshin e fundit të muajit të Ramazanit, ndërkohë që është pranuar dhe festuar në natën e 27 të [...]

Sadakaja e Fitrit

April 30, 2021|

“Fitr” do të thotë “krijim, natyrë, mbyllje e agjërimit”, etj. Sadakaja ose lëmosha e fitrit quhet shkurt edhe “fitre”. Sadakaja e fitrit është një adhurim pasuror (material) që e kanë [...]

ZEKATI

April 30, 2021|

ZEKATI*[1]   بِسْمِ اللّهِ الرَّحْمنِ الرَّحِيمِ Bismil-lahi Rahmani Rahim Me Emrin e Allahut, Mëshiruesit, Mëshirëbërësit   Rëndësia e zekatit Falenderimi qoftë mbi Allahun e Madhërishëm i Cili i bën njerëzit [...]

Kush nuk e ka detyrim agjërimin

April 11, 2021|

  Udhëtari Lejohet mosagjërimi në rast udhëtimi. Ditët e paagjëruara duhet të shlyhen më vonë. Nëse bën nijet të agjërosh natën, por ditën e nesërme nisesh për udhëtim, mund ta [...]

Pse thuhet se gjatë agjërimit qetësohet edhe zemra?

April 8, 2021|

Nga ana shkencore, permes urtesise se funksionit te zemres kuptohet qe edhe zemra, ne aspekte te mjekesise, qetesohet gjate agjerimit. Pra, flitet per nje qetesi fizike, ashtu qe te kuptohet [...]

Në cilat raste mund të mos agjërohet gjatë Ramazanit?

April 5, 2021|

Rastet të cilat lejojnë mosagjërimin gjatë muajit të Ramazanit janë si më poshtë: Udhëtimi Lejohet mosagjërimi në rast udhëtimi. Ditët e paagjëruara duhet të shlyhen më vonë. Nëse bën nijet [...]

Trajtesa e muajit të Ramazanit në 9 pika

April 4, 2021|

[Duke pasë  qenë një diskutim i shkurtër i “Shenjave të Islamit” tek përfundimi i Pjesës së Parë, do të diskutohet në këtë pjesën e dytë, më brilantja dhe më e [...]

Agjërimi në Islam

April 3, 2021|

Në arabisht agjërimi emërtohet savm dhe do të thotë “largim, pengim, shkëputje, ndërprerje”. Kurse si term do të thotë “ndërprerje e ngrënies, pirjes dhe marrëdhënieve seksuale nga agimi gjer në mbrëmje me [...]

Etika e agjërimit të RAMAZANIT

April 2, 2021|

Elementët kryesorë të etikës ose mustehabet e agjërimit janë këto: * Ngritja në syfyr. I Dërguari i Allahut paqja qoftë mbi të, në një hadith të tijin ka thënë kështu: [...]

A pranohet agjërimi pa namaz?

April 1, 2021|

Edhe pse mos falja e namazit është një nga mëkatet më të mëdha, agjërimi i një personi që nuk fal namazin është i vlefshëm sepse nuk prish agjërimin ose nuk [...]

Pse gëzohemi kur vjen Ramazani?

March 30, 2021|

Si të mos gëzojmë për muajin e Ramazanit kur në të na jepet mirësia e shefatit. Ditën që nuk bën dobi askush për asgjë: “Atë ditë nuk bën dobi ndërmjetësimi [...]

Llojet e agjërimeve

March 30, 2021|

Agjërimi mund të jetë farz, vaxhip apo sunet, sipas situatave. Gjithashtu ka edhe situata dhe ditë që është e ndaluar të agjërohet. Agjërimet Farz Agjërimi i ramazanit Në Islam, njëri [...]

Ajeti: “I Cili përsosi çdo gjë që Ai krijoi.”

March 27, 2021|

Këtu do të shpegojmë një mister të vërsetit: اَحْسَنَ كُلَّ شَيْءٍ خَلَقَهُ “I Cili përsosi çdo gjë që Ai krijoi.” (Kur’an, 32: 7)  dhe është siç vijon: Në çdo gjë, [...]

Namazi i Pejgamberit (s.a.s)

September 29, 2020|

Hz. Muhamedi (s.a.s) ka qenë më i miri i njerëzve në aspektin e imanit, edukates dhe largimit nga gjynahet. Askush nuk ka arritur të frikesohet nga Allahu, të jetë më [...]

COVID-19 dhe qasja profetike

March 23, 2020|

Situata në të cilën gjendet vendi ynë këto ditë por edhe e gjithë bota mbarë, e sunduar nga pandemia botërore e coronavirus, është një situatë mbi të cilën në mënyrë [...]

Haxhi

January 5, 2020|

HAXHI HAXHI (Pelegrinazhi në Mekë) Për hir të Allahut, vizita e shtëpisë (Qabes) është obligim për atë që ka mundësi udhëtimi te ajo, e kush nuk e beson (ai nuk [...]

Artikuj te Ndryshem

[fusion_widget_area name=”avada-blog-sidebar” title_size=”” title_color=”” background_color=”” padding_top=”” padding_right=”” padding_bottom=”” padding_left=”” hide_on_mobile=”small-visibility,medium-visibility,large-visibility” class=”” id=”” /]